Blog

Hoe gezond erwten zijn: voedingswaarden en ideeën voor gebruik

Erwten zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Lees verder om erachter te komen welke voedingswaarden ze bevatten, of je ze rauw kunt eten en wat je ervan kunt klaarmaken.

De erwt behoort tot de familie van de peulvruchten en is een van de oudste gekweekte planten. Hij komt waarschijnlijk uit het Oosten en werd daar al lang voor het begin van onze jaartelling geconsumeerd. Lees verder om erachter te komen wat erwten zo gezond en voedzaam maakt en wat je ermee kunt bereiden.

Erwten: gezonde peulvruchten met waardevolle voedingsstoffen

Als je kijkt naar de voedingsstoffen in deze kleine groene peulvrucht, doet hij het bijzonder goed. 100 gram erwten bevat ongeveer 81 calorieën en slechts sporen van vet. Er zitten ook zeven gram eiwit, vier gram vezels en elf gram koolhydraten in 100 gram erwten.

Erwten bevatten ook veel vitaminen en mineralen. Dit zijn bijvoorbeeld vitamine E, B en bètacaroteen, maar ook magnesium, ijzer, fosfor, calcium en zink. De peulvruchten bevatten ook een aantal belangrijke aminozuren.

Erwten: vers, gedroogd, ingevroren of ingeblikt?

Erwten worden beschermd tegen invloeden van buitenaf door een peul.

Hoewel erwten over het algemeen erg gezond zijn, varieert hun voedingswaarde afhankelijk van hun toestand. Je kunt ze vers, gedroogd, ingevroren of ingeblikt kopen.

 

– Erwten zijn in het seizoen van juni tot september. Je kunt ze in deze periode vers kopen. Als je voor verse erwten kiest, moet je ze zo snel mogelijk gebruiken, want in de koelkast zijn ze maximaal twee tot drie dagen houdbaar. Houd er bij het boodschappen doen ook rekening mee dat er slechts ongeveer 350 gram erwten overblijft van een kilo verse erwten in peulen. Tip: Als je te veel erwten hebt gekocht, zijn verse erwten ideaal om in te vriezen. Ze zijn ongeveer een jaar houdbaar.

– Wat betreft houdbaarheid zijn gedroogde erwten onverslaanbaar. Ze zijn een jaar of langer houdbaar en bovendien het hele jaar door verkrijgbaar.

– Erwten in blik zijn zelfs drie tot vijf jaar houdbaar. Vergeleken met verse, gedroogde en diepgevroren erwten zijn ze echter het minst aan te raden, omdat ze voor het vullen worden verhit en daardoor veel waardevolle ingrediënten verliezen. Bovendien voegen fabrikanten vaak zout, suiker en smaakstoffen toe aan erwten in blik.

– Diepvrieserwten worden met een schok ingevroren voordat ze worden verpakt en behouden daardoor een groot deel van hun voedingsstoffen. Ze zijn ook lang houdbaar, gemakkelijk te bewaren en daarom een goed alternatief voor verse erwten als je ze buiten het seizoen wilt gebruiken. Trouwens: je kunt erwten ook zonder problemen rauw eten. Ze bevatten geen giftige stoffen en kunnen praktisch zo uit de struik worden gegeten.

Erwten kunnen ook bijdragen tot een gezond BMI. Klik hier om uw BMI na te gaan:

BMI berekenen

Of hier

BMI

Gezonde recepten met erwten

Erwtensoep is heerlijk en gezond.

Trek in erwten maar weet je niet wat je ermee moet doen? Erwten worden vaak als bijgerecht gebruikt, maar kunnen ook als hoofdbestanddeel van een gerecht worden gebruikt. Je vindt hier een selectie heerlijke recepten:

– Erwtenpesto met 5 ingrediënten

– Erwtenstoofpot

– Erwtensalade

– Erwtenpuree

– Risi Bisi

– Erwtensoep

– Erwten guacamole

– Aloë Matar

– Pasta e Piselli