Blog

Wanneer kan je terecht bij een podotherapeut?

Heb jij last van rugklachten? Of last van vermoeide voeten of benen? In dat geval kun je misschien wel terecht bij een podotherapeut. Maar wat is podotherapie eigenlijk? En waarvoor kun je daar eigenlijk terecht? In dit blog geven we de antwoorden op die vragen.

Wat is podotherapie?

Podotherapie is een (para)medisch vakgebied waarbij de focus ligt op het behandelen van lichamelijke klachten in de lager gelegen delen van het lichaam. Vaak denkt men dat het alleen de voetklachten betreft, maar dat is niet correct. Naast problemen in de voeten worden ook problemen in de knieën, heupen of lage rug behandeld. De oorzaak van het probleem wordt altijd onderzocht vanuit het hele lichaam. Een podotherapeut zal dus verbanden proberen te leggen tussen verschillende lichaamsdelen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat problemen in de knieën en heupen veroorzaakt wordt door de stand van de voeten. Een onderzoek van een podotherapeut zal uitwijzen wat de kern van het probleem is, waardoor er gewerkt kan worden aan een oplossing.

Bij welke klachten kan je bij een podotherapeut terecht?

Zoals hierboven genoemd kun je voor meer dan alleen voetproblemen bij de podotherapeut terecht. Er zijn nog een aantal andere problemen waarbij het raadzaam is om een afspraak te maken bij een podotherapeut. Bij pijn en vermoeidheid in je voeten of benen is het eigenlijk altijd verstandig om een afspraak te maken. Bij rugklachten, knieklachten en heupklachten is dat tevens het geval. Tot slot kan je bij een podotherapeut terecht bij voetklachten. Er zijn een aantal veel voorkomende voetklachten, zoals: pijn onder de voet, pijn in de voorvoet, pijn in de achillespees, hielspoor, scheve grote teen, schimmelnagel, ingegroeide teennagel, zenuwpijn in de tenen, eelt, likdoorns en voetwratten. Als één van bovenstaande klachten je bekend voorkomt, dan is het verstandig om eens contact op te nemen met een podotherapeut. Bij sommige problemen kan nalatigheid namelijk leiden tot chronische klachten.