Blog

Waarom zijn veiligheidsmarkeringen van belang?

Veiligheidsmarkeringen zijn er om obstakels en gevaarlijke plekken aan te geven. Dit is van belang in zowel het dagelijks leven als voor noodsituaties. Objecten of gebieden worden gemarkeerd, om de veiligheid op de werkplek of in openbare ruimtes te verbeteren. Een goede manier om de markering zo duidelijk mogelijk te maken is onder andere door het gebruik van diverse kleuren. Elk type risico wordt aangeduid met een bepaalde kleur. Ook op de weg zijn veiligheidsmarkeringen te zien. Deze wegmarkeringen zorgen ervoor dat de weg zichtbaar blijft bij dag en nacht, in regen en zonneschijn. Veiligheidsmarkering kan op diverse manieren worden ingezet. Zo wordt er gebruik gemaakt van borden, etiketten of stickers met pictogrammen, maar ook van gekleurde vloermarkering.

Soorten veiligheidsmarkeringen

Het is belangrijk dat de verschillende soorten veiligheidsborden en veiligheidsmarkeringen dezelfde boodschap uitdrukken en goed te herkennen zijn voor iedereen. Daarom wordt er bij veiligheidsmarkering gebruik gemaakt van een vaststaande set kleuren. Het kan namelijk niet dat elke kleur overal een andere betekenis zou hebben. Als de toepassing van de kleuren overal gelijk is, zal de boodschap het beste overkomen. Van de Occupational Health and Safety Administration (ASHA) moeten op werkplekken zones met mogelijke veiligheidsrisico’s gemarkeerd worden. Zo geeft de ASHA zelf een richtlijn voor welke kleuren in welke gevallen gebruikt moeten worden. Er wordt bij brandveiligheidsmiddelen de kleur rood gebruik, bij een waarschuwing wordt de kleur geel gebruikt en bij een veilige situatie wordt de kleur groen gebruikt. Naast enkele kleuren worden er ook meerdere kleuren gebruikt. Een tweekleurige vloermarkering wordt ook wel waarschuwingstape genoemd. Een waarschuwing wordt aangegeven met de kleuren geel en zwart, een vluchtroute wordt aangegeven met groen en wit en een verbod wordt aangegeven met rood en wit.

Veiligheidsmarkeringen aanbrengen

Als aanvulling op de veiligheidsborden zijn veiligheidsmarkeringen zoals vloermarkering een goed idee. De vloermarkering zorgt voor extra zichtbaarheid en maakt het ook mogelijk om inzichtelijk te maken op welk gebied de veiligheidsmarkering betrekking heeft. Zonder belijningen en markeringen kan het bij bijvoorbeeld kantoren, distributiecentrums en winkels een chaos worden. Bent u op zoek naar iemand die markeringen en/of belijningen op bijvoorbeeld parkeerplaatsen in parkeergarages, bedrijfsterreinen, bedrijfshallen, magazijnen kan aanbrengen? Ga dan naar een gespecialiseerd bedrijf in markeringen en belijningen. Een heldere en duidelijke in of op uw locatie is van belang voor een veilige en efficiënte gebruik van uw ruimtes.