Blog

Scannen op een printer: hoe werkt het?

Van het schrijven met de hand tot aan de drukpers en de typmachine, maar het overschrijven van teksten is niet langer nodig. De kopieermachine deed haar intrede en al snel werd ook het scannen van documenten mogelijk. Maar hoe werkt het?

Het scannen zelf

Het scannen van een document is een gemakkelijk taakje als je de juiste software geïnstalleerd hebt op je computer.  Je leg het papier, je paspoort of een ander document dat je in wil scannen op de glasplaat, doet de printer aan en richt je aandacht weer op de computer. Open de software die bij de printer hoort en klik simpelweg op ‘scannen’ nadat je de juiste map hebt aangeklikt waarin het document terecht moet komen. Daarna kun je het document eventueel uitprinten.

Hoe scant het apparaat?

Of je nou een printer hebt voor thuis of een zakelijke printer wil kopen, de scanners in de printer werken op ongeveer dezelfde manier. Om een document te scannen wordt er gebruik gemaakt van licht. Het document dat gescand wordt op een glazen plaat gelegd. In de printer zelf is een glazen cilinder gemonteerd. In het midden van deze cilinder is een sensor bevestigd waardoor licht afgesplitst wordt. In totaal zijn er drie lichtafsplitsingen die alle drie door een kleurenfilter worden gehaald. Het licht wordt vervolgens veranderd van licht naar een elektrisch signaal.Inkjet printer

De technologie van het printen van je gescande document zelf verloopt bij een inkjet printer anders dan bij een laserprinter. Een inkjet printer ontvangt de informatie die geprint moet worden via een circuit, vervolgens verwarmt de resistor waarna er druppeltjes inkt verschijnen op het papier in een bepaald patroon. De inkt komt uit inktcartridges die verschillende basiskleuren zoals zwart, cyaan, magenta en geel bevatten. In de printerinstellingen kun je kiezen hoeveel inkt er daadwerkelijk vrijkomt. Mocht je een foto uit willen printen, dan kan het veranderen van de instellingen de afbeeldingen ten goede komen.

Laserprinter

De laserprinter werkt in tegenstelling tot de inkjet niet met inkt en cartridges, maar met toner. Toner is een poeder dat door hoge temperaturen op de pagina blijft kleven. In laserprinters bevindt zich een rol en een rol met poeder. Door het rollen over het papier, ontstaat er een afbeelding of een tekst. Een afdruk uit een laserprinter komt er warm uit en het papier is vaak statisch geladen. Het voordeel van de laserprinter is, is dat toner relatief goedkoper is dan cartridges. Inkjet printers drukken echter kwalitatief beter het document af.