Blog

Ontslagen? Zo hoog wordt jouw transitievergoeding!

Als je wordt ontslagen, is dat natuurlijk erg vervelend. Gelukkig heb je als Nederlander de nodige rechten, zodat je niet helemaal in de kou komt te staan. Zo kun je bij ontslag in aanmerking komen voor een transitievergoeding. In dit artikel lees je alles over wat dit precies is en hoe hoog de vergoeding is die je kunt verwachten.

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is niets anders dan een geldbedrag dat je als werknemer kunt ontvangen wanneer je bent ontslagen. Ook als je een tijdelijk contract had dat niet werd verlengd kun je hier recht op hebben. In de volksmond wordt het ook wel een oprotpremie genoemd.

Wanneer heb je recht op een transitievergoeding?

Je hebt bij een ontslag niet altijd recht op een transitievergoeding. Het hangt helemaal van je situatie af.

In deze gevallen heb je er wel recht op:

  • Je tijdelijke contract wordt niet verlengd.
  • Je bent ontslagen en je werkgever had hier toestemming voor van het UWV.
  • Je bent ontslagen en je contract is door de kantonrechter ontbonden.

In deze gevallen heb je er geen recht op:

  • Je werkgever heeft de financiële mogelijkheden niet, bijvoorbeeld door een faillissement.
  • Je bent ontslagen wegens verwijtbaar handelen of nalaten (ontslag op staande voet).
  • Je hebt een cao met daarin een vervangende regeling.
  • Je bent nog geen 18 en werkte minder dan 12 uur per week.

Hoe hoog wordt je transitievergoeding?

Hoe hoog je transitievergoeding wordt hangt helemaal af van je situatie. Denk bijvoorbeeld aan de duur van je dienstverband of je maandelijkse salaris. De maximale transitievergoeding is in elk geval 84.000 euro bruto. Verdien je jaarlijks meer dan dat, dan is het één jaarsalaris.

Wil je precies weten hoe hoog je transitievergoeding wordt, dan kun je die zelf berekenen. Dit doe je als volgt: je pakt je aantal dienstjaren en vermenigvuldigt die met 1/3 bruto maandsalaris. Dus heb je er een dienstverband van drie jaar opzitten, dan krijg je een transitievergoeding van één bruto maandsalaris.

Wat je met je transitievergoeding doet, is helemaal aan jezelf. De regeling is ooit bedacht zodat mensen het bedrag konden gebruiken voor een ‘van-werk-naar-werk traject.’ Dit is echter niet verplicht.