Blog

Met deze tips boost je de motivatie van jouw werknemers

1 op de 10 medewerkers heeft een aantal keer per week geen zin om te werken. Een medewerker die minder betrokken is bij het werk is minder productief, meldt zich sneller ziek en gaat sneller op zoek naar een nieuwe baan. Daarom is het belangrijk om als werkgever deze medewerkers op tijd te herkennen. Sterker nog, het is belangrijk dat je dit soort medewerkers voorkomt. Gebrek aan motivatie is niet alleen slecht voor je omzet, maar ook voor de werkplezier van anderen. Dus het is de hoogste tijd om jouw medewerkers een motivatie-boost te geven! Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog.

Werk aan teambuilding

Teambuilding activiteiten versterkt het onderling vertrouwen en helpt bij het aantrekken en behouden van de talenten binnen je team. Zowel offline als online zijn er genoeg leuke dingen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan een pubquiz of een escape room waarbij je in teamverband verschillende opdrachten moet oplossen. Naast teambuilding is het ook belangrijk om behaalde resultaten samen te vieren. Ga daarom eens in de zoveel tijd een bedrijfsfeest organiseren. En nee. Niet het standaard, jaarlijkse feestje tijdens de feestdagen, maar echt een speciaal feest gericht op alle medewerkers.

Creëer een fijne werkomgeving

Het creëren van een fijne werkomgeving is een redelijk makkelijke manier om de engagement van je werknemers te verhogen. Als je dit als werkgever goed hebt geregeld, raken de medewerkers automatisch gemotiveerd. Zorg bijvoorbeeld dat de werkplek niet koud en kil is, maar juist warm en uitnodigend. Plaats genoeg planten op het kantoor en geef de muur wat kleur. Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk dat je de werknemers ruimte biedt om te ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een pingpong- of een pooltafel, met een comfortabele bank of stoel waar mensen even lekker tot rust komen. Uiteraard dien je er wel voor te zorgen dat andere collega’s hier geen last van hebben.

Waardering tonen

Je medewerkers zijn natuurlijk het hart van de organisatie. Ze verdienen daarom ook de nodige waardering en erkenning. Je kunt ze eigenlijk niet vaak genoeg bedanken voor wat ze bijdragen. Stuur daarom eens in de zoveel tijd een persoonlijk bericht of geef een compliment na een goede actie. Bedank je team via het intranet, stuur een kaart op en vergeet de extraatjes op verjaardagen niet!

Geef genoeg ruimte en vertrouwen

Hoe meer vrijheid en verantwoordelijk een medewerker krijgt bij het uitvoeren van zijn taken, hoe meer initiatieven hij neemt en hoe vaker hij zelf oplossingen bedenkt. Vertrouw je medewerkers en geef ze de juiste verantwoordelijkheden. Het zal het gevoel van zelfstandigheid vergroten en hen meer betrokken maken bij de organisatie.