Blog

Een goed incassobureau vinden doe je zo!

Heb jij last van debiteuren die hun rekeningen maar niet willen betalen? Dan kan een incassobureau uitkomst bieden. Het inschakelen van een incassobureau zorgt er namelijk voor dat je debiteuren merken dat je de betaling serieus neemt. Vaak zorgt dit er al voor dat ze tot betaling overgaan. Maar dan moet je natuurlijk wel kiezen voor een goed, betrouwbaar incassobureau. Er zijn namelijk ook een aantal incassobureaus met een dubieuze reputatie. Je hebt namelijk geen diploma of vergunning nodig om incasso’s te vorderen. Andere bureaus houden zich juist keurig aan de wettelijke richtlijnen. Maar hoe vind je nou een goed incassobureau waarmee je met een gerust hart in zee kunt gaan? In deze blog geven we een aantal handige tips!

Ervaringen van anderen

De ervaringen van anderen zijn ontzettend belangrijk bij het kiezen van een incassobureau. Heb je mensen in je netwerk die ook gebruik maken van een incassobureau? Vraag dan eens na of ze tevreden zijn over de geleverde service. Wat is het slagingspercentage? Hoe lang duurt de procedure gemiddeld? Doet het incassobureau iets om de relatie met de klant in stand te houden? En heb je hier zelf ook inbreng in? Dat zijn allemaal belangrijke vragen om te stellen aan de mensen in je netwerk. Natuurlijk kun je ook online zoeken naar reviews. Zoek dan wel naar onafhankelijke reviews, zodat je zeker weet dat ze betrouwbaar zijn. Ook op sites als Radar en Kassa kun je eens kijken of er veel klachten zijn over het incassobureau in kwestie.

De kosten van het incassobureau

Ook de kosten van het incassobureau zijn niet onbelangrijk. Veel incassobureaus werken op basis van “no cure no pay” basis. Dit wil zeggen dat je niet hoeft te betalen als je debiteur de factuur niet betaalt. Let hierbij goed op de kleine lettertjes! Vaak gaan deze incassobureaus heel ver om jouw klant te laten betalen, anders verdienen ze er immers niks aan. En daar wordt de relatie met de klant niet beter op. Als je iets niet snapt aan de tarieven, als er te veel onduidelijkheden zijn of als je er een slecht gevoel bij hebt, kun je misschien beter op zoek gaan naar een ander incassobureau. Zoek ook uit of het incassobureau ook de rechter inschakelt als dat nodig is. Dit kan namelijk veel extra kosten opleveren, terwijl het vaak niet eens nut heeft.

Controleer het keurmerk

Daarnaast is het belangrijk om het keurmerk van het incassobureau te controleren. Is het incassobureau aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen en voorzien van het NVI-keurmerk? Dan kun je ervan uitgaan dat het bureau maatschappelijk verantwoord incasseert.

Probeer eerst een paar vorderingen

Heb je een incassobureau gevonden waar je een goed gevoel bij hebt, en waar de kosten, het keurmerk en de reviews kloppen? Dan kun je het beste met enkele uitstaande vorderingen checken of de werkwijze van het incassobureau je aanstaat. Is er sprake van inlevingsvermogen, heldere communicatie en een doortastende werkwijze? Dan kun je ervoor kiezen om meer incasso’s bij dit bureau onder te brengen. Ben je op zoek naar een incassobureau? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij het incassobureau in Den Bosch van Rechtnet Advocaten.