Blog

Belangrijke informatie over het dragen van mondkapjes

Mondkapjes spelen nog steeds een belangrijke rol in het beperken van de verspreiding van het coronavirus. Waar het dragen van een kapje in het begin van de crisis alleen verplicht was voor mensen die in de zorg werken, is deze verplichting sinds de versoepelingen ook uitgebreid naar bepaalde openbare ruimtes. Er is echter nog veel onduidelijkheid over wat nu eigenlijk het verschil is tussen bepaalde soorten mondkapjes en hoe je deze het beste kunt dragen. Daar proberen wij met dit artikel verandering in te brengen.

Het onderscheid tussen medische en niet-medische mondkapjes

Wanneer we kijken naar de verschillende soorten kapjes, zit het belangrijkste onderscheid hem in de medische en niet-medische kapjes. Daar gaan we hier verder op in. Medische kapjes zijn mondkapjes die zeer geschikt zijn voor personen die direct in aanraking komen met corona patiënten. De kapjes zorgen er namelijk voor dat ziektecellen uit de mond en neus van die patiënten niet ingeademd kunnen worden door de verzorgers. Andersom werkt het ook: de drager van het kapje kan mensen om zich heen niet besmetten. Je kunt medische mondkapjes herkennen aan de beschermingsklassen FFP1, FFP2 en FFP3.

Niet-medische mondkapjes hebben deze tweeledige werking niet. Hoewel de kapjes er wel voor zorgen dat de drager van het kapje de ziekte niet kan verspreiden, werken ze niet andersom. Desondanks zou dit geen probleem moeten zijn als iedereen zich in de openbare ruimtes aan de regels van het RIVM houdt. Het is dan ook belangrijk dat ‘gewone’ mensen geen medische mondkapjes gaan gebruiken. Er is namelijk een schrijnend tekort binnen de zorginstellingen.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het opzetten, dragen en verwijderen van mondkapjes. Het eerste aandachtspunt hebben we al genoemd: let erop dat je het juiste soort kapje aanschaft. Dit is een belangrijk aandachtspunt bij mondkapjes kopen! Vervolgens is het belangrijk om te controleren of de verpakking nog dicht is. Je wilt natuurlijk een zo schoon mogelijk kapje opzetten. Was voordat je de kapjes uit de verpakking haalt altijd eerst je handen en probeer een zo klein mogelijk oppervlak van het kapje aan te raken.

Gelukt? Dan is het tijd om het mondkapje op te zetten. Pak het beschermingsmiddel vast bij de touwtjes en plaats het in één beweging over je mond en je neus. Het is cruciaal dat je ze allebei volledig bedekt, anders heeft het kapje weinig nut. Probeer tijdens dit hele proces het aantal aanrakingen van je gezicht tot een minimum te beperken.

Als je het mondkapje eenmaal op hebt gedaan, dien je het tussendoor zo min mogelijk op en af te doen. Ook is het nog steeds belangrijk om je gezicht niet aan te raken en je mond en neus te blijven bedekken.

Als je het mondkapje uiteindelijk wilt verwijderen, doe je dit ook weer via de touwtjes en in één vloeiende beweging. Doe herbruikbare mondkapjes na ieder gebruik in de wasmachine en was ze met een minimale temperatuur van 60 graden om alle bacteriën te doden. Stop ze vervolgens tot het volgende gebruik in een afgesloten zakje. Niet-herbruikbare mondkapjes dienen direct weggegooid te worden.